Expo over 60 jaar Marokkaanse migratie in de Stalingradlaan

Publication date
22.05.2024

Archiefbeelden en getuigenissen vertellen het verhaal van de eerste Marokkaanse migranten in Brussel en hun band met de wijken rond het Zuidstation. De expo is gratis te ontdekken op de werfhekken in de buurt van het Zuidpaleis. 

Media
Afbeelding
Expo MMM
Text

De 60ste verjaardag van het migratieakkoord tussen België en Marokko was dit jaar al de aanleiding voor allerlei evenementen in Brussel. Sinds eind juli hoort daar ook een tentoonstelling bij op de afsluitingen van de werf Toots Thielemans in de Stalingradlaan.

 

Aan de hand van archiefbeelden en getuigenissen, vertelt de tentoonstelling het verhaal van enkele van de eerste Marokkanen die in Brussel kwamen werken in de jaren 1960. 

 

De locatie is niet toevallig gekozen, want destijds kwamen de meeste migranten aan in het Zuidstation. Al snel werden enkele cafés langs de Stalingradlaan een ontmoetingsplek voor die eerste Marokkanen. Ze kwamen er bijpraten en informatie uitwisselen over logies, werk enz.

 

De expo "On est là" is gemaakt door het MigratieMuseumMigration. Het gaat om een voorsmaakje van een nieuwe expo die in het museum in Molenbeek te zien zal zijn vanaf 6 september. Tegelijk is het een vervolg op een eerdere expo die in mei en juni te bezichtigen was in één van de handelszaken in de buurt. Het ging om een initiatief van de plaatselijke vzw Bruxsart in samenwerking met het MigratieMuseumMigration, de vzw Foyer en de vzw L’Oranger. Het project kreeg de steun van de partners van het Pact Toots Thielemans (MIVB, HUB.Brussels en de Stad Brussel) in het kader van een projectoproep

 

(Dit artikel werd aangepast op 30 juli 2024 na de installatie van de nieuwe expo op de werfpanelen).